Ordliste - Digitale bransjeord data og IT

Vår egen digitale ordliste som forklarer det meste med tilknytning til hjemmesider, digital markedsføring, søkemotoroptimalisering og digitale tjenester/løsninger.

22.11.201715:01 Tommy Børli

Bruk av ordlisten

Ordlisten er generell og vi prøver å forklare ord så kort og effektivt som vi kan med et enkelt språk.

A

AdWords

AdWords er Googles annonseløsning. Kort fortalt fungerer det slik at du byr på ulike søkeord og konkurrerer med andre. Den som byr mest vinner kampen i utgangspunktet. Når noen søker på ordene du betaler for vil din annonse dukke opp såfremt du har bydd nok.

Algoritme

Enkelt forklart er en algoritme en måte å behandle data som kommer INN og produsere data UT på grunnlag av det som kom inn og algoritmen som ligger til grunn. For eksempel i tabeller når man fyller ut data så vil man få et resultat ut basert på algoritmen som er brukt.

ASCII

Standard tegnsett med 128 tegn. Ble til i 1963. Se Unicode.

AI / kunstig intelligens

Eksempel på kunstig intelligens i bruk er Ibm’s Watson eller mer kjente Siri på iPhone.

Android

Google sitt operativsystem som brukes i mange mobile enheter som telefoner og nettbrett. Hovedkonkurrent til iOS som er Apple sitt operativsystem på mobil enheter.

App

Applikasjon eller program. App benyttes mest i tilknytning til mobile enheter men er bare en programvare som er tilpasset for eksempel Androidtelefoner og som kan lastes ned i Google Play. Det er ulike typer App å forholde seg til. Såkalte native App som lastes ned på din enhet og for eksempel web App som fungerer som en App men ikke lastes ned på din enhet.

App Store

Apple sin butikk der du laster ned gratis eller betalbare Apps.

AR

Såkalt utvidet virkelighet best kjent i Apper som Pokémon GO. AR handler om at man kan legge informasjon/elementer på toppen av det virkelige. For eksempel på mobilskjermen din.

Alt-tag

Viktig for søkemotoroptimalisering. En søkemotor som Google kan ikke tolke bilder, man benytter derfor Alt-tag på bilder for å beskrive hva bilder handler om. Viktig også for svaksynte.

B

Bit

Enhet for lagring av data. En bit har 2 verdier, enten ett 0-tall eller ett 1-tall. Ved å sette dette sammen kan man representere alle slags data.

Brukergrensesnitt (user interface)

I praksis er dette det (Visuelle) du ser når du skal bruke et program. Eksempelvis en nettside med knapper, menyer og skjemaer.

Backup

Backup er rett og slett en kopi som oppbevares trygt. Typisk er dette viktige data og materiell som bilder og liknende. Graden av trygghet er forskjellig. Den kanskje enkleste form er at du manuelt kopierer dine filer til en mobil lagringsenhet (disk). De mest avanserte backup er automatiske og lagrer dine data så ofte du ønsker på flere steder slik at det er nærmest umulig å miste dataene.

Beacons

Enheter som kan «snakke» med mobiltelefonen din når du er i en på forhånd innstilt avstand. Kan utnyttes inne og ute. For eksempel kan du bestemme at kunder skal få opp et tilbud på telefonen når de er utenfor butikken din, eller inne i butikken din.

Big Data

Big data er enklest forklart måten man håndterer og forvalter enorme mengder data for og eksempelvis å hente ut kunnskap, forske på ting eller skape nye tjenester.

Bluetooth

En teknologi som lar ulike enheter «snakke sammen». Brukes ofte for å spille av musikk fra mobiltelefoner på et stereoanlegg, koble til handsfree i bilen din og mye mer.

Brannmur

Sikkerhetsmetode i form av programvare som øker sikkerheten. Brannmuren er i realiteten en slags mur mellom internett og din pc, din server eller annet du har gjort tilgjengelig på internett. Forhindrer virus, hacking, ulovlig avlytting og så videre.

Båndbredde

Båndbredde måles ofte i megabit per sekund eller Mbit/s som man sier.

Backlinks

Linker som går til din nettside eller ditt innhold kalles backlinks.

Blogg

Betyr i praksis en samling av innhold og brukes for eksempel i inbound marketing for å tiltrekke seg potensielle kunder og besøkende som man håper skal gjøre en handling (Sende inn skjema, melde seg på nyhetsbrev eller kjøpe noe).

C

Content marketing

Samme som inbound marketing eller innholdsmarkedsføring. Gjennomføres oftest i praksis i form av en blogg der man legger ut innhold for å tiltrekke seg besøkende.

Cookie

Også kalt informasjonskapsel. En Cookie er en liten fil/kode som nettsider du besøker kan lagre på din enhet slik at de «kjenner» deg igjen neste gang du besøker. I praksis kan nettsiden du besøker på nytt vise deg relevant innhold ut fra nettsidene du har besøkt.

Call to action

Eller oppfordring til handling er en mye brukt metode for å øke konverteringer på nett. Det vil si øke salg, henvendelser, påmeldinger og så videre.

CTR

På norsk kaller vi det for klikkrate, det vil si antall ganger noen har klikket på for eksempel en annonse i forhold til antall visninger. På engelsk betyr det Click Trough Rate.

CPC

Kostnaden per klikk eller Cost Per Click på engelsk.

CPA

Betyr kostnad per handling eller Cost Per Action på engelsk. Brukes for eksempel på kostnaden man betaler for at noen skal sende inn et skjema via nettsiden din.

CMS

Betyr Content Management System på engelsk. Andre populære navn er publiseringsløsning, nettløsning, webløsning og er benevnelser på verktøyet man bruker for å redigere og vedlikeholde nettsider. Wips CMS, Wordpress og Wix er eksempler på slike løsninger.

D

DAM

Digital asset management system. Eksempel på DAM løsning som vi har laget: Link til Wips DAM

Duplicate content

Eller på norsk kopiering eller samsvarende innhold. Google og andre søkemotorer liker ikke duplicate content og kan straffe deg hvis du kopierer innhold fra andre. De vil rett og slett påse at ditt innhold ikke kommer opp på Google søk.

Datastruktur

Organisering av data for eksempel i form av en tabell som er sortert alfabetisk eller en tabell som mangler sortering. Man kaller ofte dette for datasett.

Datastrøm

I praksis en måte å behandle data i form av for eksempel filer på en bestemt måte/rekkefølge.

Datatype

Datatype er for eksempel for eksempel en samling av tekst eller en samling av tall. Datatypen blir i neste omgang presentert på en bestemt måte i mobiltelefonen din, nettbrettet ditt eller på en skjerm.

Default

I praksis en slags standard som for eksempel gjør at hvis man ikke gjør en handling/valg så får man et på forhånd definert resultat. Satt på spissen så kan det være at du skal kjøpe en PlayStation 4, du bare bestiller den og får en sort utgave. Gjør man et valg så ville man kunne fått den i en hvit utgave. Default her er den sorte utgaven.

Dialogvindu

Dialogvindu brukes mest til å presentere informasjon til en bruker. Dette kan være en advarsel eller annen type informasjon. I dialogvinduet kan det være mulig å gjøre valg, for eksempel bestille eller avtale møte og så videre. Du kan også overstyre andre dialogvinduer.

DAB

Digital Audio Broadcasting er praksis erstatningen for det gamle FM-båndet. DAB skal gi bedre kvalitet på lyd og økt stabilitet samt flere kanaler. Norge er en foregangsnasjon på DAB uten at dette nødvendigvis har vært en suksesshistorie. Mange andre land følger med Norge og innføringen av DAB.

Delingsøkonomi

I vår bransje kanskje mest kjent i form av overnattingstjenester, bytting av varer og tjenester som er gjort mulig på grunn av internett. I USA har dette foregått i lang tid via nettportaler. Her i Norge kjenner mange til for eksempel Airbnb. I Hellas har man på grunn av landets økonomi utviklet en byttetradisjon hvor folk kan bytte brensel mot mat og så videre, noe av dette foregår digitalt og noe lokalt uten bruk av internett.

Digitalbyrå

Seria AS kan med rette kalle seg et digitalbyrå. Digitalbyrå er en benevnelse som er relativt ny sammenlignet med for eksempel Reklamebyrå.

E

Emoji

Emoji er små ikoner man er kjent med fra mobiltelefoner og tekstbehandlere på kanaler som Facebook med videre. Såkalte smilefjes i tekstmeldinger er kanskje de mest kjente.

F

Feilfjerning

Også kalt bugfjerning eller debugging. I vår bransje brukes dette ofte i forbindelse med utvikling, vedlikehold og videreutvikling av programvare. Ofte er dette en planlagt del av testfasen før man ruller ut et program. Det vil si når man skal lansere en programvare som for eksempel et spill så er det viktig at man har gjennomført en testfase og rettet eventuelle bugs (Feil) man oppdaget i prosessen.

G

Geografiske data eller nedslagsfelt

Brukes ofte i forbindelse med segmentering men også i for eksempel undersøkelser, tester og forskning. I markedsføring vil man for eksempel begrense markedsføringen til et geografisk område som Bodø eller Oslo.

GIS

Geographical information system - DAM. Ekspempel på GIS løsning vi har utviklet: Link til Wips GIS.

Google Analytics

Statistikk og analyseverktøy som gir deg tilgang til data fra besøkende. Analytics har masse funksjonalitet og verktøy som man kan utnytte til søkeordarbeid med mer. Du kan også spore for eksempel konverteringer fra en annonse i Google søkemotor.

Google Crawler

Crawleren fra Google besøker nettsider og lagrer informasjonen den finner i Google sine systemer. I praksis utnytter man denne dataen til å presentere dette til de som søker i Google. Google finner for eksempel informasjon om en bil på din nettside, noen søker etter akkurat den bilen i Google, og Google viser frem en link til din nettside om akkurat den bilen.

Google Adwords

Annonsesystemet Adwords er rettet mot annonsering i søkemotoren Google og nettsteder som har åpnet for Adwords annonser. Adwords er et komplett verktøy for segmentering, planlegging, budsjettering og markedsføring på søkeord. Seria AS tilbyr slike tjenester.

Gigabyte

Enhet for måling av lagringsvolum. 1 GB er det samme som 1 000 MB – mega bytes.

Google Play

En nettbutikk hvor du kan laste ned gratis apper eller betale for apper til enheter som bruker Android operativsystem.

H

H1, H2, H3, H4 overskrifter

Er enkle forkortelser for overskrifter for eksempel H1-hovedoverskrift, H2-underoverskrift og så videre. For SEO er det viktig at man forholder seg korrekt til disse benevnelsene.

Heatmap

Brukes som benevnelse på en oversikt/kart som viser deg hvor besøkende på en nettside har klikket. Også brukt på nyhetsbrev og så videre.

Hacking

Hacking er en metode man bruker for og «hacke» seg inn i ting. Kan brukes ulovlig eller legalt. Hacker man et banksystem for å skaffe seg penger eller i en server for å ødelegge innhold så er det ulovlig. Hacker man seg inn i en enhet for å hente ut informasjon som er nødvendig for å løse en kriminell handling kan det være lovlig. Dessverre utnyttes dette ofte til ulovlige aktiviteter. For eksempel og hacke seg inn i serverne til det Demokratiske parti i USA, hvilket var mulig på grunn av dårlig sikkerhet.

Hashtag

Er et emneord som man skriver med # foran. Ved å utnytte dette kan man lete opp relevant innhold og tilhørende innhold relatert til hverandre. For eksempel #jegerglad

HD

High definition eller HD er en betegnelse for oppløsning som brukes oftest på skjerm. HD er 1920 piksler (billedpunkter) i bredden og 1080 piksler i høyden. UHD er 3840 piksler i bredden og 2160 piksler i høyden. UHD er i ferd med å overta som standard i markedet.

HDMI

High Definition Multimedia Interface er en standard kabel for overføring av data mellom enheter som TV, Stereoanlegg, dekodere og spillkonsoller med fler.

HTTP

Hypertext Transfer Protocol er en protokoll for utveksling av data på nett.

HTTPS

Hypertext Transfer Protocol Secure er protokoll som sikrer dine data mye bedre en http. HTTPS er i ferd med å bli essensielt på nettsider siden nettlesere som Google advarer folk mot å besøke nettsider som ikke har HTTPS. HTTPS krypterer data.

I

iCloud

Skytjeneste fra Apple der du kan synkronisere informasjon mellom ulike Apple-enheter og som sikrer den en trygg lagring av innhold (backup).

iOS

Apple sitt eget operativsystem tilknyttet Apple sine enheter som iPhone og iPod.

Instagram

Bildetjeneste fra Facebook hvor man kan laste opp, dele og kommentere bilder.

IP-adresse

Internet Protocol address eller IP-Adresse er noe som alle maskiner tilknyttet internett får. IP-adresser kan benyttes på mange måter. For eksempel kan vi som leverandør stenge ute en bestemt IP-adresse fra våre servere. Eller man kan spore opp en som har begått forbrytelser. IP-adresser består av tallkombinasjoner slik som eksempelvis 111.110.120.150.

IR

Infrarød er et lyssignal som brukes til å sende informasjon trådløst. I praksis mest brukt i fjernkontroller.

Indeksering

I vår bransje snakker vi ofte om indeksering på Google søk. Hvordan din nettside indekseres har for eksempel mye å si for SEO.

Internlenking

Internlenker er for eksempel linker mellom ulike typer innhold på nettstedet ditt. Verdsettes av Google fordi Google da blir «sikrere» på at du har nok innhold til å være «verdig» for å motta folk som søker. Man kan også utnytte dette til og «holde» besøkende lengre på nettstedet noe som kan gi økt salg.

J

K

Kryptering

Kryptering er en måte å forvandle data til noe som er vanskeligere å lese. Mest brukt der hvor man sender informasjon fra et sted til et annet, eller fra en bruker til en annen. Eksempelvis kredittkortopplysninger som du sender inn for å kjøpe noe på nett.

Kbps

Måleenhet som brukes til å måle hastighet i kilobytes per sekund. For eksempel hvor raskt du kan sende informasjon inn og ut fra din datamaskin over internett.

KPI

Nøkkelindikatorer for suksess – Key Performance Indicators. Brukes gjerne til å måle suksess i forhold til de mål man har satt.

Kontaktløs betaling

Innføres stadig raskere i vestlige samfunn. Betal ved å sveipe mobiltelefonen din, et kort, armbånd eller annen enhet. Mulighet for å tilpasse betalingsgrenser med mer, slik at man for eksempel kan betale beløp under 200 kroner uten kode.

L

LAN

Også kalt Local Area Network. LAN er en benevnelse som ofte brukes når mange datamaskiner er koblet sammen i et nettverk.

Lenkebygging

Lenkebygging eller lenkestrategi er i praksis en markedsstrategi som går ut på å bygge verdifulle linker til ditt nettsted. Les vår artikkel om lenkestrategi.

M

Malfil

Malfil eller mønsterfil blir ofte benyttet i programvarer for å slippe å gjøre det samme arbeidet om igjen eller for å spare tid. Enklere forklart kan man for eksempel lage en malfil for brosjyrer. Da trenger man bare å fylle inn innhold og slipper å bruke tid på designarbeidet. Eller det kan gjelde nettsidedesign hvor alt er klart til buk og det eneste du trenger å gjøre er å publisere vakkert innhold, slik som for eksempel WIPS web.

Mbit/s

Betyr megabit per sekund. Brukes ofte til å måle nettforbindelsen din sin hastighet. Må ikke forveksles med MB – megabyte.

Metadata

Viktig terminologi innenfor SEO og er beskrivelser av annen data. For eksempel en beskrivelse av nettsiden din, et menypunkt, en artikkel eller et bilde og så videre. Kalles ofte for Meta titles og Meta descriptions.

Meta Descriptions

Denne beskrivelsen ser man i praksis på søkeresultater under overskriftene. Meta description er gjerne mellom 150 og 170 tegn og er et sammendrag av innholdet man får tilgang til hvis man klikker på det enkelte resultat etter et søk.

Meta Titles

I praksis er dette overskriften/tittelen som du ser på søkeresultater. Ofte bør denne være relevant til søkeord og relevant for innholdet en besøkende får tilgang til når han klikker seg inn i en nettside.

Målgruppe

En målgruppe eller segment er en gruppe av mennesker man ønsker og nå frem til. Får å finne en målgruppe gjennomfører man gjerne et forarbeid der man ser på alder, yrke, geografisk plassering og så videre (segmentering).

N

Nettbrett

Kanskje mest kjent som iPad men nettbrett leveres av mange aktører. Verdens kanskje beste nettbrett leveres av Microsoft og er i praksis mer enn fullverdige datamaskiner. Mens en iPad i praksis er mer som en skjerm.

Nettleser

En programvare som du bruker for å surfe på nett. Windows Explorer er et eksempel. Du kan også åpne visse typer filer i nettlesere.

Nettverk

Betyr at det er flere enheter som er koblet sammen og som kan snakke sammen eller for eksempel dele innhold.

O

Operativsystem

Det grunnleggende program som ligger i for eksempel mobiltelefonen din og som gjør det mulig for eksempel en app og slå på lyd eller sende en SMS. Windows, Android og iOS er de mest kjente.

P

Programmatic

Programmatic eller automatiserte kjøp. Man kan for eksempel utnytte dette til å kjøpe annonseplass ut fra visse parametere. For eksempel hvis en annonseplass koster under kr 500,- så kjøpes det annonseplass automatisk.

P2P

P2P er en måte å sende data på utenom en bestemt server. Mest kjent er kanskje «The Pirate Bay» hvor man legger ut innhold slik at andre kan laste det ned. Innholdet kan være beskyttet av opphavsrett og så videre slik at innholdet er ulovlig. Å laste ned slikt innhold kan medføre straff.

Page Rank

I søkemotorer som Google rangerer man nettsider etter Page rank. Det er da om å ha en høy Page rank som gjør at man er på førstesidevisning når noen søker etter det du tilbyr. Det er over 200 parametere som bestemmer din Page rank i Google. Eksempelvis linker til din nettside, kvaliteten på innholdet ditt og mange fler.

Piksel

Eller billedpunkt på norsk er små digitale «prikker» som til sammen utgjør en video på skjermen din. Brukes ofte til å beskrive oppløsningen på en video eller bilde, for eksempel HD oppløsning.

Phishing

I praksis brukes dette ofte av kriminelle for å skaffe seg data som de kan utnytte for å svindle til seg penger. Man lurer deg til å gi ut data som gjør dem i stand til å bestille ting, kjøpe ting og så videre. For eksempel via en e-post hvor de utgir seg for å være fra banken din. De ber gjerne om at du legger inn en kode og så videre.

Podcast

Podcasts er radioprogrammer som er tilgjengelige via internett. Kan brukes både som streaming eller å laste ned.

Programvare

Programvare er i praksis en kode som gjør spesifikke oppgaver basert på ulike typer valg man gjør (handlinger). Et godt eksempel er dataspill eller for eksempel WIPS web.

PVR

Personal Video Recorder er mest kjent som en boks med en funksjon for opptak tilknyttet din leverandør av TV sendinger, og som lar deg ta opp TV-sendinger som du kan se på et senere tidspunkt.

Q

R

Retargeting

Du har kanskje opplevd at det dukket opp en annonse om akkurat det du nettopp vurderte å kjøpe på en nettside? Det skjer fordi du har fått en «cookie» når du besøkte en nettside og dette kan man utnytte til å vise annonser på nettsider du besøker etterpå. Tanken er at selv om denne personen ikke kjøpte noe da han var på din nettside så kan han kanskje kjøpe det når han er på en annen nettside ved at du lager en bedre annonse for akkurat det samme produktet.

Remarketing

En markedsføringsmetode som går ut på å markedsføre seg mot mennesker som man har samlet inn data om. Man kan levere mer skreddersydde tilbud når man for eksempel vet om en persons interesser og surfevaner.

Reach eller rekkevidde

Brukes for å måle hvor mange mennesker som har sett din annonse i for eksempel Google adwords eller Facebook.

Ruter

Alle som har internett hjemme har en ruter (boks) som man kobler seg til enten trådløst (Wifi) eller via en kabel.

RTB

Real Time Bidding Brukes for å beskrive en markedsføringsmetode der man byr direkte og i konkurranse med andre på plassering av annonser. For eksempel en annonseplass i toppen av en nettside.

S

SD kort

Minnekort som kan settes inn i ulike apparater som datamaskiner og fotoapparater.

Selfie

Bilder av deg selv gjerne tatt av egen mobiltelefon.

Skyen

Betegnelse for lagring og drift av løsninger ute på internett. Tidligere lagret og driftet man mer lokalt på egne maskiner. Sikrer data og gjør data mer tilgjengelig.

Snapchat

Tjeneste der du deler bilder og video med en eller mange. Vises i noen sekunder før det blir borte.

Smart-TV

En betegnelse for TV som er integrert mer som datamaskiner hvor du kan installere apper direkte i TVèn din. De fleste TV som selges i dag er Smart TV.

Smartklokke

Klokker som er tilknyttet nett og som ofte har mange nyttige sensorer. Eksempelvis Apple Watch.

Smarttelefon

Akkurat som smartklokker og smart TV kan du installere apper og surfe på nett.

Spam

E-post man ikke ønsker.

Streaming eller strømming

Har tatt over mye av behovet for å kjøpe en fysisk enhet som for eksempel DVD plater. I stedet streamer du filmen via en tjeneste som Netflix med flere.

Synkronisering ("synke")

Man opplever dette stadig oftere ved at man for eksempel lagrer data i skytjenester og har ulike enheter tilkoblet hverandre.

Sidevisninger

Antall besøk på nettsiden din telles ofte som antall sidevisninger.

Sitemap

Sitemap er en oversikt over nettsidens innhold som hjelper såkalte crawlere fra søkemotorene til å indeksere nettsider.

Sosiale medier

Sosiale medier er i praksis kanaler for å publisere og dele innhold. Mest kjent er Facebook og Twitter. Det er flere hundre slike kanaler på nett. Youtube for videoer, Linkedin, Instagram, Snapchat og så videre.

Søkemotor

Programvare som finner nettsider basert på søk. Mest kjent er Google og Bing. Innen SEO er det svært viktig å arbeide for at man kommer først opp på disse søkemotorene (såkalt førstesidesøk).

Søkeord eller søkefrase

Ord man bruker for å finne det man søker etter i søkemotorer. For eksempel søker man: grønn genser. Da vil man få opp treff i søkemotoren på nettsider som har innhold med søkeordene grønn genser.

SEM

Et utrykk for Search Engine Marketing, eller på norsk Søkemotor markedsføring. Dette omfatter ALT arbeidet du gjør for å være synlig på web. Søkemotoroptimalisering, Google Adwords, sosiale medier og andre tiltak.

SERP

Betyr søkemotorens resultat visning (oversikt/liste) eller på engelsk «Search engine results page»

Segmentering

På nett er det i de ulike kanaler ulike måter å segmentere på. For eksempel i Google Adwords hvor man kan velge å vise annonsene til folk som bor i et spesielt område, som har en spesiell alder og så videre. Ved å segmentere kan man blant annet oppnå høyere effekt per krone. Typisk segmenterer man på såkalte demografiske data.

SEO

SEO eller søkemotoroptimalisering handler på et grunnleggende nivå om å øke antall besøkende. SEO begynner ofte med selve søkeordarbeidet der man er ute etter å finne økonomisk interessante søkeord. Deretter optimaliserer man for eksempel innholdet på nettsiden opp mot dette. Andre områder kan være lenkestrategi, UX-design og så videre.

T

Totrinnsverifisering

Benyttes for å øke sikkerheten. Bank ID er en slik løsning og stadig flere aktører tar dette i bruk.

Twitter

Twitter er en online tjeneste som lar deg legge ut informasjon som tekst, bilder, lenker og video. Man kan maks bruke 140 tegn i hver publisering. Twitter brukes flittig av blant annet Donald Trump. Grunnen til det er at han på den måten går utenom de store mediehusene og at han på den måten unngår at det han vil fortelle blir tolket, forvrengt eller på annen måte videreforedlet til noe annet en det han mener. Twitter har også blitt utnyttet i opptøyer som for eksempel i Egypt.

Tegnsett (character set)

Eksempler på tegnsett som er mye i bruk er ASCII og Unicode. Tegnsett er en tilordning av tegn og tall.

U

URL

På engelsk Uniform Resource Locator. På norsk kaller vi det ofte for nettadresse. Du skriver for eksempel www.seria.no og kommer til vår nettside. Alternativt måtte man kanskje ha skrevet inn IP-adresser og det hadde vært knotete.

Unicode

Tegnsett som håndterer de aller fleste språk sine tegn. Brukes blant annet i nettsider (CMS) slik at man kan skrive eksempelvis en artikkel på russisk og norsk og samtidig ha en meny på begge språk.

V

Virus

Skadelig programvare som kan gjøre ulike typer skader som å ødelegge data, hente ut data eller for eksempel avlytte trafikk på nett.

Verdifull trafikk

Verdifull trafikk er besøkende som gjør en handling. Dette kan være at der laster ned informasjon, kjøper et produkt eller melder seg på et nyhetsbrev. Man kaller ofte handlingen for konvertering.

VPN

En betegnelse for utvidet kryptering av trafikk for å sikre data. Benyttes gjerne i banker og der hvor sensitive data utveksles/sendes.

VR

Betyr Virtual Realty. Virtuell virkelighet oppleves i dag gjerne ved at man benytter såkalte VR briller. VR reagerer blant annet på bevegelse for at du skal få en bedre opplevelse. Det kommer mye spennende VR teknologi fremover.

W

Wifi

Betyr på engelsk Wireless Fidelity og på norsk trådløst nett som sendes via radiosignaler. Man trenger derfor ingen ledning og kan knytte sammen mange enheter.

WLAN

Betyr på engelsk Wireless local area Network og på norsk trådløst nettverk.

Z

Æ

Ø

Å

Annet

302 – Found

Midlertidig omdirigering ved at man leder trafikk til et annet sted.

404 – Not Found

Betyr at URL-en du forsøker å komme deg inn på (Nettadressen) er borte eller fjernet.

4G

Fjerde generasjon mobilnett som ble lansert i 2012.

4G+

Enda raskere versjon av 4G

4K eller UHD

Bedre oppløsning en HD. 4K er nesten 4000 piksler derav navnet. 4K har om lag 4 ganger større oppløsning en full HD.

Forslag til nye bransjeord?

Vår digitale ordliste for bransjeord innenfor data og it er ikke komplett. Har du data og it relaterte ord som du mener mangler i vår ordliste send dette inn til oss. På forhånd takk!